Skip to content

Molekul

Hledáte u někoho aspoň špetku pochopení pro své problémy, ale nenalézáte? Nevěšte hlavu. Na našem webu najdete porozumění víc než jen špetku.

  • Auto moto
  • Dovolená
  • Dům a zahrada
  • Finance
  • Nákupy
  • Politika
  • Společnost
  • Společnosti
  • Sport
  • Věda
  • Www
  • Zdraví
Menu

Maliny a ostružiny do zahrad patří!

Posted on 1. 9. 20197. 5. 2023 by

Podle archeologických nálezů byly maliny a ostružiny velice oblíbené již u našich dávných předků. Jejich pecičky byly nalezeny ve vykopávkách kolových staveb. Dokládají to i písemné zmínky. Například o sladkých malinách, které dozrávaly na Krétě v pohoří Ida, psal už Plinius. Podle pohoří Ida má maliník také své vědecké jméno – Rubus Idaea. U nás se začal jako rostlina zahradní pěstovat od 16. století. V současné době mám šlechtění umožnilo pěstovat maliníky, které plodí maliny v různých barevných variantách (barev, velikostí i chuti), jejich příbuzné ostružiníky bez pichlavých trnů nebo třeba „křížence“ malinoostružiníky. Jejich „otcem“ je zahradník M. J. Logan z Kanady. První kříženec byl pojmenován po něm – Loganberry.plody malin a ostružin.jpg
 
Plodymaliníku a ostružiníku zkrátka dobře vypadají a chutnají. A není tedy divu, že je mají v oblibě dospělí i děti. To je dobře, protože nám poskytují řadu organismu prospěšných látek. Kromě vody, sacharidů a pektinů mají v sobě kyselinu jablečnou, vinnou a citronovou, vitamíny B2 a B6 a karoteny. Dále významný obsah železa, vápníku, hořčíku, zinku, draslíku a mědi. V pecičkách, které nejsou zrovna moc „populární“, protože rády uvíznou mezi zuby, je hodně nerozpustné vlákniny a obsahují esenciální oleje. Nejlepší je konzumovat je čerstvé, ale v kuchyni si výborně „rozumí“ třeba s tvarohem, pudinky, a šlehačkou. Skvělá je z nich domácí zmrzlina, koktejly, dezerty koláče a marmeláda. Maliny a ostružiny musíme sníst, zamrazit či jinak zpracovat rychle, brzy se kazí! Listy maliníku a ostružiníku používají bylinkáři do různých léčivých směsí.
 zralé maliny na keři.jpg
Těmto rostlinám vybíráme na zahradě vždy slunné stanoviště s dostatkem vláhy. Půdu mají rády kyselejší, optimální je pH 5,6 až 6,5. Jako hnojivo je nejvhodnější kompost. Pokud doplňujeme průmyslová hnojiva, neměla by obsahovat chlór, který nemají rády. Při péči o maliníky a ostružiníky nezapomínáme je pravidelně zbavovat obtížného plevele. Protože mělce koření, plevel je hodně dusí. Dbáme samozřejmě také na to, aby měly správný řez a oporu. Pokud jim vytvoříme správné podmínky k růstu, jistě se nám bohatě odmění!

4.9/5 - (8 votes)
Posted in Dům a zahrada

Navigace pro příspěvek

Jak testery kapkové, tak i testery tabletové spolehlivě měří množství chlóru a pH vody
Proč musí prezident jmenovat soudce?

Related Post

  • Hypotéka bez banky
  • I mobilní dům se může stát vaším domovem
  • Berte si také mustr od druhých
  • Galerie kuchyní aneb inspirace správným směrem
  • U nás najde všechno potřebné na jednom místě
Theme Design & Developed By OpenSumo
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím